کلاهبرداری اینترنتی چگونه اتفاق میفتد؟
کلاهبرداری اینترنتی با افزایش روبهرشد فضاهای مجازی و خریدهای اینترنتی مردم بسیار شایع و گسترده شده است.د.اگر برایتان پیشآمده باشد که مالتان را از طریق سایتها و فضای مجازی ازدستداده باشید و یا موضوعی حیثیتی در فضای مجازی گریبانگیرتان شود نگران نباشید، شما میتوانید از طریق پلیس فتا بهصورت قانونی حقتان را بگیرید و مجرم را دستگیر نمایید.
پلیس فتا وظیفه دارد که هرگونه برداشت اینترنتی غیرمجاز از حسابهای بانکی اشخاص، دسترسی غیرمجاز، شنود غیرمجاز، جعل رایانهای، تخریب و اخلال در دادهها و سامانههای رایانهای و مخابراتی، سرقت و کلاهبرداری، جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی، هتک حیثیت و نشر اکاذیب، استفاده غیرمجاز از پهنای باند بینالمللی برای برقراری ارتباطات مخابراتی، تولید و آموزش بدافزارها یا نرمافزارهای ارتکاب جرایم سایبری و گذرواژه و اطلاعات کاربران را مورد پیگیری قرار دهد.
تعریف کلاهبرداری رایانه ای در قانون
طبق ماده ۱۳ قانون جرائم رایانهای جرم کلاهبرداری اینترنتی عبارت است از استفاده غیرمجاز از سامانههای رایانهای یا مخابراتی برای ارتکاب اعمالی از قبیل واردکردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن دادهها یا مختل کردن سامانه و تحصیل وجه یا مال یا منعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری.
نحوه شکایت کلاهبرداری اینترنتی به پلیس فتا
اولین کاری که میتوان در مواجه با کلاهبرداری مجازی انجام داد مراجعه به دادسرای جرایم رایانهای است. این دادسرا وظیفه دارد جرایمی که در فضای سایبری رخداده را پیگیری نموده و حقوق شاکیان را به آنها بازگرداند. پس از مراجعه به دادسرای جرایم رایانهای، پرونده تشکیل شده و رسیدگی به آن طبق روال قانونی به جریان میافتد. دادسرا نیز بر حسب حساسیت پرونده و برای بررسی بیشتر موضوع، آن را به پلیس فتا ارجاع میدهد.
در جریان پیگیری پرونده نیز دو حالت وجود دارد. حالت اول اینکه ممکن است از همان ابتدا شما به شخص یا اشخاص خاصی مظنون باشید. در این حالت، قاضی برای پیگیری پرونده آنها را به دادگاه احضار میکند تا پاسخگوی شکایت باشند. حالت دوم نیز ممکن است که شما اطلاع نداشته باشید جرم توسط چه کسانی رخداده است. وضعیت هم بررسیهای تخصصی پلیس میتواند گرهگشای پرونده باشد.
روش دیگری هم برای ارائه شکایت از کلاهبرداری اینترنتی وجود دارد که راحتتر به نظر میرسد. درصورتیکه جرمی علیه شما در فضای مجازی اتفاق افتاد میتوانید به سایت اینترنتی پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا) به نشانی WWW.cyberpolice.ir مراجعه و روی آیکون ارتباطات مردمی کلیک کنید. در این بخش، مشخصات، نشانی و شمارهتلفن به همراه موضوع شکایت شما به ثبت میرسد و پلیس فتا در کمترین زمان ممکن با شما تماس گرفته و موضوع را پیگیری خواهد کرد.
مشاوره با وکیل متخصص امور کیفری
باتوجهبه پیچیدگیهای جرم کلاهبرداری که کلاهبرداری اینترنتی زیرمجموعهای از آن است به شما پیشنهاد میشود که قبل از طرح شکایت کیفری با یک وکیل متخصص در امور مربوط به جرایم رایانهای مشورت کرده تا با تنظیم شکایتنامهای مناسب و تخصصی هرچه سریعتر به مالتان دست یابید و کلاهبردار به مجازات برسید. چرا که اثبات ارکان این جرم بر عهده شاکی است و ناآگاهی در نحوه شکایت میتواند موجب تضییع حق مالباخته شود. برای هرگونه مشاوره رایگان در این زمینه، با بهترین وکیل کیفری اصفهان از طریق فرم ارزیابی رایگان اقدام نمایید.
مجازات کلاهبرداران اینترنتی
طبق ماده ۶۷ از قانون تجارت الکترونیک، هر شخصی که در بستر مبادلات الکترونیکی با سوءاستفاده و یا استفاده غیرمجاز از دادهپیام، برنامهها و سیستمهای رایانهای و وسائل ارتباط از راه دور مرتکب جرم شده علاوه بر برگرداندن مال به صاحبان اموال، به حبس از یک تا سه سال و پرداخت جزای نقدی معادل مال مأخوذه محکوم میشود و طبق تبصره این قانون شروع به این جرم هم مجازات است.
انواع روشهای کلاهبرداری اینترنتی
فروشگاههای اینترنتی جعلی
شایعترین روش کلاهبرداری سایبری از طریق سایتها و صفحات مجازی تقلبی فروش محصول است. در این روش به ۲ صورت کلاهبرداری انجام میشود.
بعضی از فروشگاههای آنلاین تقلبی با روش قدیمی و مرسومی که همواره وجود دارد، یعنی بدون داشتن هیچ درگاه پرداختی و تنها از طریق پرداختکارت به کارت اقدام به فروش محصولاتی مینمایند که هرگز وجود نداشتهاند و پس از پرداخت شما صفحه خود را از دسترس شما خارج میکنند.
نوع دیگری از فروشگاههای آنلاین تقلبی با طراحی صفحات تقلبی پرداخت کلاه گشادی سر مشتریان خود میگذارند و بهمحض دستپیداکردن به اطلاعات کارتها و رمزهای اینترنتی اقدام به خالیکردن حساب مشتری خود میکنند.
لذا همیشه قبل از خریدهای اینترنتی از معتبر بود فروشگاه مجازی اطمینان کامل حاصل نمایید.
فرستادن پیغام به دیگران از طریق هککردن صفحات مجازی
کلاهبرداران اینترنتی این روزها از روش جدیدی در اینستاگرام به اهداف خود میرسند. آنها با هککردن صفحات شخصی افراد و ارسال پیغام به دوستان و آشنایان آنها، پیغامی برای خرید اینترنتی ارزان ارسال میکنند. شخص دریافتکننده پیغام نیز باتکیهبر اعتماد دوست و آشنای خود لینک را باز و با صفحه پرداخت اینترنتی یکی از بانکها برای خرید آن محصول مواجه میشود که اطلاعات کارت خود را در آن وارد مینماید. اینجاست که پس از دقایقی کوتاه فرد کلاهبردار تمام موجودی حساب فرد را خالی و پیج دوست موردنظر را هم از دسترس شما خارج میکند؛ بنابراین همیشه از درخواست مجازی دوستانتان برای پرداخت پول مطمئن شوید.
استفاده از آدرس و دامنههای تجاری سرقتی برای کلاهبرداری
یک از روشهای جدید کلاهبرداران استفاده از آخرین تکنولوژیهای روز برای ایجاد وبسایتهای جعلی است، طوری که شبیه فروشگاههای آنلاین واقعی به نظر بیاید.
آنها با استفاده از طرحهای فریبنده، آرمهای سرقتی و شمارههای تجاری به سرقت رفته و حتی دامنه.com.au برای واقعی نشاندادن وبسایت جعلیشان استفاده میکنند. مهمترین نکتهای که به شما نشان میدهد این وبسایت یک وبسایت جعلی است، واردشدن بلافاصله به صفحه پرداخت است.
باید بدانید که امروزه طراحی یک صفحه پرداخت اینترنتی کار دشواری نیست و اغلب این کلاهبرداران هم با استفاده از آدرسهای جعلی به ساختن چنین صفحاتی میپردازند.
روشهای دیگر کلاهبرداری اینترنتی به شرح زیر است:
- فیشینگ phishing
- حراج آنلاین
- از طریق چت
- از طریق اعلام برندهشدن در قرعهکشی
- از طریق فروش اعتبارات
- از طریق ارسال نامه اینترنتی (ایمیل)
- از طریق آگهی تبلیغات
- حملههای کلاهبرداری اعتبارسنجی
- سایتهای شرط بندی فوتبال
هشدارهای مهم برای نیفتادن در دام کلاهبرداران رایانه ای
از طریق مکانهای عمومی مثل کافینت یا اماکنی که دارای اینترنت رایگان هستند وارد حساب اینترنت بانک خود نشوید.
برای خرید از فروشگاهها سعی کنید شخصاً از دستگاه POS استفاده کنید.
هنگام دریافت پول از دستگاههای ATM، مراقب پشت سرخود باشید تا کسی رمز واردشده شما را نبیند. حواستان به اقلام نامتعارف روی دستگاههای ATM باشد.
همیشه سعی کنید خرید اینترنتی خود را از سایتهای معتبر انجام دهید و به نشانی درگاه بانکی که به شما معرفی میشود خوب دقت کنید. درگاههای معتبر بانکی همگی با عبارت https شروع میشوند.
سامانه پیامک حسابهای بانکیتان را فعال کنید تا در صورت برداشت پول از حسابتان فوری متوجه شوید.
برای جلوگیری از هکشدن رایانهتان از آنتیویروسهای معتبر (کرک نشده) استفاده و هرچند وقت یکبار آن را بهروز کنید.
به پیامکها و ایمیلهایی با محتوای اینکه شما برنده شدهاید، توجه نداشته باشید. زیرا اکثر آنها تنها برای دسترسی بهحساب بانکیتان ارسال میشوند.
کلاهبرداران اینترنتی دستگیر میشوند، نگران نباشید
اگر مالتان را توسط کلاهبرداری سایبری ازدستدادهاید نگران نباشید، نکته به یار امیدوارکننده اینجاست که تاکنون تعداد زیادی از کلاهبرداران اینترنتی توسط پلیس فتا دستگیر شده و اموال دزدی شده به مالباختگان برگشته است. بااینوجود و بهرغم اینکه پلیس اغلب راههای کلاهبرداریهای اینترنتی را شناسایی کرده و سارقان را دستگیر میکند، هر روز تعداد زیادی از مراجعان به پلیس فضای تبادل اطلاعات یا همان فتا مراجعه میکنند تا مشخص شود هکرها و دزدهای اینترنتی همیشه ایدههای جدیدی برای کلاهبرداری دارند.
مشاوره رایگان با وکیل کیفری
جهت دریافت مشاوره رایگان با وکیل کیفری میتوانید از طریق یکی از روشهای ارتباطی سایت، سؤال خود را مطرح نماید و مشاوره و راهکار لازم را کسب کنید.
نام و نشانی شاکی:
نام و نشانی مشتکی عنه: سایت www…..
موضوع شکایت: کلاهبرداری اینترنتی
دلایل: رسید اینترنتی پرداخت وجه – تصویر وبسایت مربوطه- استعلام
ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۱ تهران( دادسرای جرایم رایانه ای)
با سلام
احتراما؛ به استحضار می رساند:
موکل این جانب در تاریخ ۲/۱/۹۸ اقدام به خرید اینترنتی یک دستگاه موبایل سامسونگ به مبلغ ده میلیون تومان از سایت …. نموده است. با توجه به اینکه تصویر ای نماد در پایین صفحه قرار داشته اعتماد کرده و نیمی از وجه را اینترنتی پرداخت کرده است.
با گذشت چند روز و پیگیری های مکرر متوجه می گردد خبری از تحویل کالا نیست و سایت مزبور کلاهبردار بوده و تصویر ای نماد پایین صفحه نیز تقلبی است. متاسفانه موکل نمی دانسته تصویر ای نماد اصل در سایت های فروشگاه های اینترنتی قابل کلیک شدن هستند و اطلاعات جزیی بیشتری را در اختیار مشتریان قرار می دهند.
با بررسی های بعدی مشخص شد درگاه استفاده شده جعلی نبوده است. بنابراین خواهشمند است با استعلام صاحب درگاه و کارت دریافت کننده وجه و هم چنین دارنده نام دامنه و سرور مشخص شوند و مطابق ماده ۱۳ قانون جرایم رایانه ای قرار مجرمیت کلاهبردار صادر گردد.
با تشکر
بدون دیدگاه